Home » Blog » atleten » Geart Jorritsma vertelt over looptechniek!

Geart Jorritsma vertelt over looptechniek!

Geplaatst in: atleten, Run

Looptechniek – De basics en hoe je zelf kunt verbeteren
Denk jij wel eens na over de manier waarop je hardloopt? Veel hardlopers denken weinig na over hoe ze nu eigenlijk hardlopen. In dit artikel vertel ik je over het belang van je looptechniek en hoe je deze kunt verbeteren.
Als hardloper leer je zelden hoe je nu eigenlijk moet hardlopen, waar je bij andere sporten eerst de juiste technieken aanleert, trek je als hardloper je schoenen aan en ga je gewoon rennen. De manier waarop je hardloopt is echter erg belangrijk voor de mate waarin je last hebt van blessures en hoe snel je kunt hardlopen. Hoe beter je de klap van iedere landing tijdens het hardlopen op je spieren en pezen kunt opvangen, hoe minder gevoelig je bent voor blessures. Hoe beter je spierkracht tijdens iedere pas in voorwaartse energie kunt omzetten, hoe sneller je hardloopt.
Looptechniek is heel persoonlijk en iedereen heeft andere verbeterpunten, voor mij waren mijn armbeweging en een krachtigere pas krijgen (nog steeds) de grootste verbeterpunten. Looptechniek is een te groot onderwerp om in één artikel voldoende te dekken, daarom kijken we nu naar de twee grootste verbeterpunten voor de meeste hardlopers, pasfrequentie en houding.


Figuur 1 foto Edwin Verdurmen
Pasfrequentie
Wanneer je kijkt naar verreweg de meeste hardlopers, zie je dat ze met een erg lage pasfrequentie lopen. De ideale pasfrequentie wordt meestal geschat op 180 passen per minuut, de meeste hardlopers hebben echter een pasfrequentie tussen de 150 en 160 passen per minuut. Bij een lage pasfrequentie ben je veel meer geneigd om je voet voor de landing voor je uit te strekken, waardoor je voor je zwaartepunt en op je hak gaat landen. Nu komt je volle lichaamsgewicht op je voorste been en dit is een erg belastende manier van hardlopen.
Door je pasfrequentie te verhogen en dus kleinere passen te gaan maken tijdens het hardlopen, ga je efficiënter hardlopen.
Doen: Meet bij je volgende hardlooptraining eens je huidige pasfrequentie, veel hardloophorloges geven dit aan, anders kun je een minuut timen op je horloge en tellen hoe vaak je linkervoet grondcontact heeft, verdubbel dit aantal en je hebt je pasfrequentie.
Houding
Een tweede grote verbeterpunt voor veel hardlopers is de lichaamshouding, veel hardlopers leunen een beetje achterover tijdens het hardlopen, het gevolg hiervan is dat je opnieuw veel meer geneigd bent om voor je zwaartepunt en op je hak te gaan landen. Wanneer je kijkt naar veel Keniaanse hardlopers, zie je dat ze juist een beetje voorover vallend hardlopen. Door dit te doen wordt je looptechniek opnieuw efficiënter.
Doen: experimenteer eens met je houding tijdens het hardlopen, probeer tijdens een duurloop steeds iedere vijf minuten één minuut overdreven voorover te leunen en merk de verschillen. Wellicht kan een beetje voorover leunen jou helpen om efficiënter te hardlopen.
Natuurlijk gaat looptechniek nog veel verder dan wat hier besproken is en is looptechniek heel individueel per hardloper, ook kan het lastig zijn om je looptechniek te veranderen. Wil jij meer weten over hoe je sneller en met minder blessures kunt hardlopen door je looptechniek te verbeteren? Kijk dan eens op https://www.lichtlopen.nl/blessurevrij-hardlopen/