Home » Blog » Run » De Klassieker

De Klassieker

Geplaatst in: atleten, Run

De Klassieker

Voor mijn trouwe sponsor, Bij Folkert, heb ik onderstaand een kort verslag geschreven over hoe ik de afgelopen editie van de Sneek-Bolsward-Sneek heb ervaren.
Voor mij was afgelopen zaterdag de derde deelname aan “de klassieker”, twee jaar geleden was ik al eens tweede geworden en het was natuurlijk een doel om nog eens te winnen. Door een drukke planning met wedstrijden, is het vaak lastig om ook nog eens regelmatig een thuiswedstrijd in Sneek te lopen. Maar door de Sneek-Bolsward-Sneek als een goede training te zien, was het dit jaar goed mogelijk. Het doel was om de 20km wedstrijd op doel-marathon tempo te lopen, met goede omstandigheden schat ik in dat dit ongeveer 3,20 per kilometer is.
Wel ben ik flink in opbouw voor een goed winterseizoen en heb ik daarvoor afgelopen week in totaal 176 kilometer hardgelopen, verder de heel vrijdag voor de wedstrijd gewerkt, waardoor ik wel eens met frissere benen aan de start heb gestaan.
Meteen na de start was het Willem de Boer die het tempo maakte. Na de eerste kilometer heb ik overgenomen en liepen we met een mooie kopgroep van vijf man strak rond de 3,20 per kilometer. Ondanks de warmte liepen we af op een snelle eindtijd. Tot zes kilometer bleef Rob Vijver bij me. In Nijland stond mijn hele familie klaar om aan te moedigen, wat natuurlijk enorm veel energie geeft. Daarnaast fietste mijn vader een stukje achter me de hele wedstrijd mee.
Ik kwam in een erg lekker ritme en kon het tempo strak door blijven lopen. In Bolsward ging het nog bijna fout toen ik de hoek om een smal steegje in liep en even tot stilstand kwam doordat ik op een fietser knalde. Even wat stijfheid in mijn lies, maar gelukkig snel het ritme weer terug kunnen pakken.
Van tien tot 15 kilometer gingen de kilometertijden zelfs steeds net onder de 3,20 en voelde het heerlijk aan. Echter was het erg lastig om met de warmte genoeg te drinken en had ik zelf onderweg ook geen bidons klaar gezet. Vanaf 15 kilometer begon ik mij leeg en uitgedroogd te voelen. Om niets te forceren ben ik in een lagere versnelling doorgelopen, waardoor ik de laatste vijf kilometer een minuut op het schema heb moeten toegeven.
Desondanks makkelijk kunnen winnen en er een super training van kunnen maken. Erg gaaf om na mijn vader de tweede Sneeker te zijn om de klassieker te winnen, en dan ook nog de vijftigste editie!

Geart onderweg naar zijn titel.